Advance Design 2010 – Determinarea eforturilor integrate in elementele plane verticale


     ADVANCE Design este programul de calcul cu element finit ce face parte din pachetul GRAITEC Advance si care este perfect adaptat normativelor romanesti si europene. Avand la dispozitie o gama vasta de instrumente de modelare, discretizare,  motor performant de calcul cu element finit, dimensionare si optimizare structurala, ADVANCE Design este un program performant si cu o interfata intuitiva.

     In general, exploatarea rezultatelor pe un model analizat cu ajutorul unui program de calcul cu element finit, reprezinta una dintre cele mai importante etape in proiectarea unei structuri. ADVANCE Design 2010 dispune de instrumente intuitive si usor de utilizat pentru exploatarea  rezultatelor. Una din situatiile curente in interpretarea rezultatelor, o reprezinta afisarea si analiza acestora pentru elementele plane verticale – folosite in modelarea peretilor structurali. Calculul acestor tipuri de elemente se face pe modele structurale ce sunt discretizate intr-o retea de elemente finite: elemente finite dreptunghiulare sau elemente finite triunghiulare. ADVANCE Design 2010 dispune de motoare performante de discretizare automata, indiferent de complexitatea geometrica a modelului structural. Vizualizarea rezultatelor pe elementele plane se face in raport cu axele locale.

     Pentru inceput, vom lua drept exemplu doua diafragme, ce fac parte dintr-un model structural – pe care putem vizualiza starea de eforturi. In raport cu axele locale, Fyy reprezinta forta axiala din diafragme. Modul de afisare al acestor rezultate difera. Se stie ca reprezentarea cu izoregiuni’ este una dintre cele mai des utilizate metode de afisare. In functie de intensitatea efortului, ce este calculat in fiecare nod de discretizare in elemente finite, se poate evalua solicitarea ce apare in aceste elemente.

 

     De multe ori insa, acesta reprezentare ofera prea multe informatii, uneori redundante, ce nu pot fi sintetizate rapid, in verificarea sau armarea peretilor. In acest caz, cea mai indicata modalitate de afisare a rezultatelor pe elementele plane veritcale este aceea de afisare a ‘Torsorilor’.  Torsorul pe un element plan reprezinta diagrama de efort calculata si integrata in centrul de greutate al elementului. Rezulta, astfel, o singura diagrama de eforturi ce sintetizeaza, pe axul peretelui, intreaga stare de eforturi de pe intreaga suprafata.

     Valorile eforturilor integrate sunt determinate atat la partea superioara (la jumatatea primului sir de elemente finite),  cat si la partea inferioara a peretelui (la jumatatea ultimului sir de elemente). Se pot vizualiza eforturi integrate ce se dezvolta atat in planul peretelui, cat si  perpendicular pe planul peretelui.

     Pentru obtinerea eforturilor integrate in centrul de greutate al unui grup de pereti, in prealabil, acestia trebuiesc organizati intr-un sistem specific. Se pot obtine, si in acest caz, toate tipurile de eforturi – momente si forte – corespunzatoare celor doua directii principale.

      ADVANCE Design 2010 permite, printre altele, si exploatarea eforturilor pe o rigla de cuplare. Torsorii orizontali sunt determinati in partea stanga si in partea  dreapta a elementului plan, la jumatatea sirului de elemente finite. Pentru o exploatare cat mai corecta, impunem o discretizare rafinata, definita local, pe rigla de cuplare

 

     Tinand cont de modul specific de organizare din ADVANCE Design 2010 a modelului structural, in sisteme si subsisteme ce corespund fiecarui nivel in parte, avem posibilitatea de afisare a torsorilor de eforturi – momente si forte – pe un intreg nivel. Astfel,  se pot vizualiza, spre exemplu, fortele taietoare de nivel sau orice alt tip de efort , ce este integrat pe nivel.  

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.