Musée des Confluences din Lyon proiectat cu ajutorul ADVANCE Design


     Situat in partea sudica a Lyonului, la confluenta Rinului si Saône-ului, intinzandu-se pe o suprafata de 150 hectare, pana nu demult recunoscuta ca fiind zona industriala a orasului, Lyon Confluence este un ambitios proiect de renovare urbana, fara precedent. Prin realizarea proiectului Lyon Confluence s-a dorit a atrage si a concentra in centrul orasului atat institutii si noi servicii, specifice marilor metropole, cat si a crea noi spatii de agrement, relaxare si recreere, prin redefinirea radicala a conceptului urban.

     Acest proiect revolutionar din punct de vedere urbanistic si peisagistic pune in valoare ingeniozitatea de a regasi in acelasi proiect atat spatii arhitecturale moderne, precum si spatii verzi si de recreere, unice.  E un pariu castigat atat din punct de vedere al necesitatiilor de a trai modern intr-o metropola, cat si din punct de vedere de a trai linistit pentru locuitorii din aceasta zona; este un proiect urbanistic care a revolutionat conceptul „de a trai intr-o metropola europeana”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Viziteaza pagina oficiala – Musée des Confluences

     Tinand cont de complexitatea si aploarea intregului proiect arhitectural, bineinteles ca au participat mai multe birouri de arhitectura  si proiectare, printre care putem aminti aici si utilizatori ai solutiilor Graitec Advance – Biroul de proiectare Polybatic si Biroul de proiectare Plantier, ce s-au ocupat de realizarea Centrului de agrement  si a Sediului administrativ al Consiliului Regional Ron-Alpi, precum si de  Musée des Confluences.

     Centrul de agrement – cu 14 sali de cinema, avand 3400 locuri, sali de bowling, un centru SPA si balneo – se afla in imediata proximitate a zonei de ansambluri rezidentiale si a spatiilor de birouri, reprezintand un extraordinar mix functional, astfel incat aceata zona sa fie animata atat pe parcursul zilei,  cat si pe parcursul serii.

    Sediul administrativ al Consiliului Regional Ron-Alpi in cateva cifre ilustrative: suprafata totala de 45.650 m² din care 25.000 m² spatii de birouri, 750 m² spatii expozitionale, 2.800 m² pentru Curtea interioara , 11 etaje, dintre care 2 la subsol, 435 locuri de parcare; pe scurt, un proiect de anvergura.

     Musée des Confluences – Consortiul francez BTP VINCI a reluat lucrarile la acest proiect de anvergura.

     In urma unei competii acerbe, Biroul de arhitectura vienez Coop-Himmelblau a fost desemnat ca fiind castigator, proiectul fiind supranumit „Cristalul dintre Nori” datorita formei neregulate a cladirii – o cladire fantezista sustinuta de piloni. O imbinare perfecta intre functional si artistic, arhitectura acestui muzeu respira aerul unui muzeu si a unui loc de relaxare, este un punct de conexiune intre urban si cultural.

      Este un proiect cultural si stiintific, «Cristalul dintre nori» – «cristalul» – simbolul cunoscutului, palpabilului si previzibilului prezentului si «norii» – simbolul necunoscutului, al fanteziei si al imprevizibilului zilei de maine.

      Structura este sustinuta de piloni la 8 metri inaltime, dand impresia de plutire deasupra parcului Confluence. Structura metalica a acoperisului a fost astfel conceputa incat  reflecta toate culorile si lumina, de la multitudinea de nuante ale cerului si pana la reverberatiile orasului, de la apa pana la verdeata parcurilor din jur. Prin contrast, transparenta cristalului marcheaza intrarea in partea nordica a muzeului.

     Musee de Confluences ilustreaza pe deplin armonia dintre temele prezentate : cultura, stiinta si recreere.

      In  2008, Biroul de proiectare Bec Frères (firma din consortiul Fayat) a abondonat lucrarile, neputand aborda si pune in practica cu programele pe care le utilizau in acel moment toate aspectele tehnice, ce decurgeau din complexitatea planurilor de arhitectura.  

 Musee de Confluences in cifre

Lungimea : 180m  
Latimea: 90m 46.500 m2 suprafata totala
Inaltimea: 37m 3 ani durata de realizare a proiectului
Suprafata parcurilor din proximitate:24.400 m2 De la 6 luni la 1 an durata amenajarilor interioare
20.000 m2 suprafata utila Circa 500.000 vizitatori pe an


Interviu Dl Gérard DELLA DORA, Seful Biroului de proiectare Polybatic si totodata responsabil cu derularea lucrarilor din beton armat la Musée des Confluences

Puteti sa ne faceti o scurta descriere si totodata incursiune in istoria acestui proiect de anvergura?

   Ce atrage atentia de la prima privire sunt stalpii de sustinere impunatori, ce au o inaltime intre 15-20 metri si 3 piloni, cu sectiune variabila, ce sustin intreaga structura metalica „in aer”.

   Spatiile tehnice, situate la nivelul subsolului se intind pe doua niveluri, atriumul si zona de acces pentru public, fiind situate la partea superioara. Daca discutam de incarcarile  pe stalpi, acestea se situeaza intre 2.000 si 6.000 de tone pentru fiecare stalp, iar eforturile orizontale fiind de aproximativ 670 tone, in cazul stalpiilor si 1.260 tone la nivelul pilonilor de sustinere.

Ceva probleme particulare?

   Bineinteles, toate aspectele ce au necesitat o atentie deosebita din partea intregii echipe de proiectare au decurs din complexitatea proiectului, per ansamblu. Trebuie sa remarc totodata si profesionalismul tuturor celor implicati in acest proiect.

   Din punct de vedere al realizarii calculului, proiectul a fost bine definit si delimitat  printr-o documentatie tehnica si metodologii precise de lucru, pentru ca  fiecare etapa  sa fie controlata si valitata cu usurinta si, totodata, toti cei implicati sa poata urmari cu atentie sarcinile ce le revin.

Avand in vedere tot acest context complex de inrejurari si de situatii, ce solutii ati abordat?

   La acest proiect au lucrat mai multe birouri de proiectare, amintind aici Jaillet-Rouby, care s-a ocupat de intregul proiect si de calculul acoperisului metalic si Polybatic Plantier, care s-a ocupat de calculul elementelor din beton armat.

   Avand in vedere ca nu a existat o solutie software de analiza structurala impusa la nivelul tuturor celor implicati si, ca fiecare birou de proiectare lucra cu programe diferite, au aparut si probleme de obtinere si interpretare a rezultatelor.
Cei de la Jaillet-Rouby au lucrat cu Hergos (platforma Hercule), pe cand noi lucram cu ADVANCE Design. Cu ajutorul ADVANCE Design am realizat un model analitic din elemente liniare si elemente plane. Ulterior, modelul discretizat automat in elemente finite, a fost exportat si integrat in modelul general, realizat cu ajutorul aplicatiei Hergos.

   Am determinat eforturile corespunzatoare fiecarui caz de incarcare, rezultate ce au fost sisntetizate in tabele, interpretate si reintroduse in modelul de calcul initial. Totusi, trebuia sa tinem cont, ca la final, sa avem rezultate comparabile atat in Hergos cat si in ADVANCE Design. Sincer, nu ne asteptam sa avem rezultate comparabile, avand in vedere ca erau doua programe, total diferite.

    Din aceste considerente, am testat initial pe un model mic rezultatele finale obtinute si am fost placut impresionati ca diferentele erau nesemnificative. Apoi, am continuat cu testarea rezultatelor pentru stalpi si pentru cei trei piloni de sustinere, aplicand succesiv in extremitatea superioara a fiecarui element cele sase componente ale torsorului ales.  S-au efectuat verificari la nivel de reactiuni in reazeme si deplasari la varf.

   Rezultatele au fost comparabile, aparand o mica diferenta de pana in 5%, ceea ce ne-a permis validarea ambelor modele.

Care a fost aportul dvs.  si cum ati lucrat?

   Parti din zona subsolului si parterului de care nu depindea in mod direct proiectarea suprastructurii, au fost modelate si calculate separat de cei de la Biroul de proiectare  Plantier.

   Apoi, in faza de verificare a proiectului, s-a constatat ca fundatiile deja existente, proiectate initial, nu erau corect dimensionate, avand in vedere eforturile transmise. Drept urmare, s-a luat decizia realizarii unor fundatii complementare si de consolidare a celor existente. Astfel, am efectuat o analiza completa pentru fiecare reazem (considerand 8.000 de combinatii de incarcari, dar reduse ulterior la 2.518 pentru piloni si 1.424 pentru stalpi, prin interpretarea infasuratoriilor).

   Armatura piloniilor (modelati, in mare parte, cu ajutorul elementelor plane) a fost obtinuta prin interpretarea directa a valoriilor afisate prin intermediul izoregiuniilor din ADVANCE Design. Cantitatea de armatura necesara pentru armarea stalpiilor a fost determinata si verificata pe baza curbelor de interactiune 3D, pentru fiecare combinatie de incarcari.

Cum apreciati solutiile GRAITEC?

   Advance Design ne-a fost de un real ajutor in realizarea calculului structural pentru Musée de Confluence, ca de altfel cum s-a dovedit la fel de necesar si indispensabil si in cazul altor proiecte. Este un program cu o platforma de lucru moderna si intuitiva. Initial, noi lucram cu Arche, dar pentru acest proiect, ADVANCE Design a fost mai adecvat.

   Ca modalitate de lucru, ne-am obisnuit sa avem in permanenta un istoric al etapelor de calcul, avand astfel un control direct asupra fiecarui proiect si putand  evita erorile de proiectare. Modificarile ce apar pe parcursul derularii proiectului sunt sistematic integrate si astfel avem o gestiune mai buna asupra intregului model, ce este in permanenta actualizat.

Care sunt sunt avantajele utilizarii solutiilor GRAITEC?

   Principalul avantaj al utilizarii ADVANCE Design este acela ca putem modela in intregime un proiect, indiferent de gradul de complexitate al acestuia.

   In ceea priveste Arche, as putea spune ca am lucrat indeosebi cu modulele Arche Stalp si Arche Grinda si, in cazuri particulare, cu Arche Perete. Cand s-a pus problema de calcule mai complexe, ca de exemplul analiza placiilor, am exportat modelul direct catre ADVANCE Design.

   Pe scurt, programele GRAITEC sunt instrumente performante de lucru, care ne ajuta sa castigam timp pretios. Lucrand cu programele GRAITEC ne-am dovedit  a fi mai competitivi pe o piata de constructii  din ce in ce mai concurentiala si sa ne canalizam energiile creatoare cat mai eficient pentru optimizarea proiectelor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s