Centrul Pompidou Metz, realizat cu ADVANCE Design – Proiect premiat de către RIBA


Centrul Pompidou Metz
Locație: Metz, France
Birou de proiectare: CTE Design Office
Arhitecţi: Shigeru Ban şi Jean de Gastines

Centrul Pompidou din Alsace-Loraine poartă semnătura arhitecţilor Shigeru Ban şi Jean de Gastines.  Acesta găzduieşte expoziţii permanente şi temporare ale Muzeului Naţional de Artă Modernă.

Construită pe un teren viran din Metz, clădirea va adăposti mai multe opere de artă din cele circa 65.000 care se găsesc în depozitele Centre Pompidou din Paris. Totodată, noua filială a muzeului îşi propune să aducă un suflu nou oraşului Metz.

Această prezentare necesită JavaScript.

Centrul Pompidou are o structură hexagonală; este structurat în jurul unei spirale centrale înaltă de 77 de metri, cu  o suprafaţă totală de 8.000 de metri pătraţi, iar acoperişul este alcătuit din unităţi haxagonale. Întreaga structură este acoperită cu o membrană impermeabilă din PTFE (poli-tetra-fluor-etilen).

Trei galerii dreptunghiulare străbat clădirea; ferestrele sunt amplasate strategic îndreptate către puncte importante cum ar fi catedrala din Metz şi parcul Seille.

Acoperişul are o deschidere de 60 de metri şi acoperă un forum în care sunt suspendate galeriile.

„Centrul Pompidou-Metz a fost o provocare importantă pentru echipa noastră din punctul de vedere al calculului structural, punându-ne la încercare toată experienţa dobândită. Astăzi, proiectul reprezintă una din referinţele de excepţie ale biroului nostru de proiectare, pe lângă altele, cum ar fi complexul sportiv din Grenoble situat într-o zonă seismică sau spitalul Strasbourg (o clădire de 108 m lungime fără nici un rost de dilatare) etc.„, declară Thierry HUMMEL de la biroul de proiectare CTE Design Office

Proiect realizat cu ADVANCE Steel și premiat de către Royal Institute of British Architects


Proiectul Școlii particulare Brentwood Sixth Form (detaliat cu ajutorul programului ADVANCE Steel) a fost premiat de către prestigiosul Royal Institute of British Architects – RIBA.

 
Locație: Brentwood, Maria Britanie
Birou de proiectare: TSI Structures LTD
Birou de arhitectură: Cottrell & Vermeulen
Birou de inginerie: Haskins Robinson Waters Engineers
Executant: Hutton Construction Ltd

Proiectul de arhitectură pentru Școala Brentwood Sixth Form a fost realizat de către arhitecţii Cottrell şi Vermeulen. Școala Brentwood Sixth Form este o unitate de învăţământ particulară din Anglia, ce a fost inaugurată anul trecut în Noiembrie, la festivitățiile de inaugurare fiind prezent chiar prințul Edward, conte de Wessex.

Ce spuneau cei  din juriul RIBA despre acest proiect:

Acest proiect este un omagiu adus educaţiei  și culturii în același timp, este un loc unde se vor desfășura activităţi didactice, dar și un loc de reuniuni și socializare.”

Pornind de la stilul victorian al vechii case parohiale, noul design arhitectural a reunit atât valorile stilului clasic, cât și cel contemporan. La clădirea deja existentă au fost adăugate două noi corpuri de clădire.

Această prezentare necesită JavaScript.

Primul  corp de clădire – este o structură mixtă oţel-beton, cu un acoperiș cu o structură complexă și este destinat pentru desfășurării activităților didactice, fiind vorba de săli de curs.

Acoperișul este atipic – cu linii asimetrice ce amintesc de frontoanele vechii case parohiale, astfel sălile de clasă beneficiază de multă lumină naturală și îți inspiră aceea senzație de ludic. Cele 16 săli de clasă sunt dotate cu aparatură didactică de ultimă generaţie (table de scris multifuncţionale, acces la internet, sală de calculatoare, etc.)

Al doilea corp de clădire adăpostește o sală de spectacole cu aproximativ  400 de locuri.

Toate spaţiile sunt încălzite prin intermediul unui sistem de încălzire geotermal de climatizare. Căldura naturală a pământului este captată de un sistem de ţevi de plastic îngropate la o adâncime de până la 100 m sub pământ, prin care circulă un amestec de apă cu antigel. Un sistem avansat monitorizează atât sistemul de încălzire, amplasat în pardoseală, precum şi ferestrele, ce se deschid şi închid automat.

„Ne-a ajutat foarte mult faptul că am putut importa modelul direct din AutoCAD și am putut converti liniile în obiecte ADVANCE Steel.

Ne-ar fi fost foarte greu să detaliem acest model doar în AutoCAD, mai ales că trebuia să ţinem cont și de clădirea deja existentă din beton armat. Lucrând cu programul de la GRAITEC am putut modela cu ușurinţă atât structura din beton, cât și structura metalică, câștigând  astfel foarte mult timp” –  Adrian Betts, TSI Structures LTD.